thumb460_98773_1osenik

U BIH NIKAO ARAPSKI GRAD: U njega niko ne smije da uđe, opasan je zidinama i pod obezbjeđenjem!

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina dobila je svoj prvi arapski grad. Riječ je o Sarajevo Resortu Osenik u kojem su vlasnici svih kuća Arapi, a tokom ljeta građanima BiH ulaz je zabranjen. To je prvo naselje zatvorenog tipa u zemlji ograđeno visokom ogradom i pod zaštitom privatnog obezbjeđenja. Trenutno je u naselju 160 kuća s velikim brojem propratnih sadržaja.

Gradić je sada pust i svima koji se ranije najave dopušteno je da ga obiđu, ali kada ljeti dođu Arapi, u resort smiju da uđu samo vlasnici kuća, konobari, spremačice, obezbjeđenje…

“Vlasnici kuća su Arapi i oni se ne žele da se miješaju sa lokalnim stanovništvom. Imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i ne žele da ih iko u tome ometa ili čudno posmatra“, kaže sugovornik koji je želio da ostane anoniman.

Kuće u gradu su se prodavale po cijeni od oko 160.000 eura i nisu nuđene na tržištu BiH, ali zato reklame za njih u Kuvajtu “nisu silazile s TV-a“.

Projekat izgradnje naselja u kom će moći da se smjesti 1.125 turista počeo je 2013. godine, a stajao je oko 25 miliona eura. Naselje je otvoreno u oktobru prošle godine.

 

(BiznisInfo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: