3

DOK CIJELI SVIJET NA FAJSBUKU ŽALI ZA HALEPOM: Erdogan odlučio pomoći… Pogledajte šta Turska šalje u Halep…

– Turska, nada potlačenih, nije ostavila narod Halepa na cjedilu, nije ih ostavila same i neće ih ostaviti. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da spasimo bar jednu nedužnu osobu, ma koliko nas to koštalo – rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je njegova zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći u cilju evakuacije, smještaja i pružanja humanitarne pomoći civilima, prenosi Anadolija.

– Spremni smo za pružanje humanitarne pomoći, ali gdje je sada UN? Mi smo spremni pružiti svaku vrstu pomoći u evakuaciji civila, ali treba samo siguran koridor. Spremni smo za prihvat i onih koji krenu u Idlib i onih koji se odluče doći u Tursku. I njih ćemo prihvatiti kao naše goste – rekao je Erdogan.

Prevoze lijekove i hranu: Humanitarni konvoji iz Turske krenuli put Halepa

Humanitarni konvoj turske organizacije IHH za stanovništvo Halepa krenuo je danas iz Istanbula prema Graničnom prijelazu Cilvegozu u provinciji Hatay, odakle će preći u Siriju.

U prvoj etapi koja je pokrenuta danas humanitarna pomoć iz Istanbula i drugih gradova Turske će stanovnicima Halepa biti dostavljena sa 350 kamiona, javlja Anadolija.

Kamioni iz Istanbula proći će kroz Sakaryu, Ankaru, Konyu i Nevsehir, a u mjestu Pozanti, u distriktu Adana, pridružit će im se konvoji iz drugih gradova.

Humanitarni konvoj u mjesto Reyhanli, u Hatayu, trebao bi stići u petak 16. decembra, a dan kasnije krenut će ka spomenutom graničnom prijelazu, odakle bi pomoć trebala biti prevezena u Siriju.

Ceremoniji povodom ispraćaja konvoja s humanitarnom pomoći prisustovali su predstavnici i članovi IHH te predstavnici drugih humanitarnih organizacija.

Okupljeni su uzvikivali slogan: ”Muslimani, ne spavajte, pazite na svoju braću”, te nosili transparente na kojima je pisalo ”Halep umire, svijet šuti”, ”Otvorite put za Halep”, ”Treba šutjeti dok djeca spavaju, ne dok umiru”, te ”Nije bombardovan Halep nego čovječnost”.

Predsjednik IHH Bulent Yildirim tokom obraćanja na ceremoniji kazao je kako je, prema saznanjima iz Halepa, prekršen dogovor o prekidu vatre i došlo je do napada.

Prema njegovim riječima, sinoć je opet otvorena vatra na područje sa kojeg su trebali biti izvučeni civili.

Yildirim je izjavio kako ljudi iz svih dijelova svijeta gledaju ovaj masakr u Halepu, a da velike sile i islamske zemlje ne čine ništa.

– Nadamo se da ćemo do večeri imati radosne vijesti. Ali da bi Turska bila jaka za pregovaračkim stolom, narod treba biti na ulicama. Kad ovaj konvoj krene na put, pridružite se, pratite, da bi oni koji razgovaraju mogli reći ‘narod ovo želi’ – pozvao je Yildirim.

On se obratio i narodima islamskog svijeta.

– Ako niste na ulicama, bombe će jednog dana i vas pronaći. Neće stati. Odavde se obraćam Iranu: omladina u Bosni nije zaboravila Srbe, ni narod Sirije neće zaboraviti vas – naglasio je Yildirim i pozvao Iran da ne bude na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i da ne bombarduje muslimane.

– Poručit ćemo čitavom svijetu. Ali zato treba nas mnogo biti na putu, naš konvoj treba biti dug. Pridružite nam se na putu, podržite nas – rekao je Yildirim i pozvao na organiziranje mitinga i činjenja svega potrebnog da bi tragedija u Halepu bila okončana.

On je podsjetio da Turska razgovara sa Iranom i Rusijom i da ulaže napore za evakuaciju civila iz Halepa.

Ukoliko se to desi, ističe Yildirim, oko 100.000 izbjeglica će otići u Idlib, zbog čega je potrebno za svaku izbjeglicu omogućiti veliki broj pokrivača i jastuka, šatora, kreveta, odjeće, obuće, hrane, higijenskih paketa.

– U prvoj etapi humanitarnu pomoć putem 350 kamiona dostavit ćemo Halepu, a nastojimo taj broj povećati na hiljadu kamiona – izjavio je Yildriim.

S druge strane, 22 kamiona natovarena humanitarnom pomoći Ujedinjenih nacija (UN) prošla su Granični prijelaz Cilvegozu i prešli u Siriju. U kamionima čija je destinacija Idlib, nalazi se hrana, ali i lijekovi.

faktor.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: